Teke hírek

Szakmai stáb

300x300

Gál Krisztián

szakosztályvezető

+36 30 275 5621

300x300 (1)

Horváth István

pályaüzemeltetés, pályabérlés

+36 70 310 60 00

Bemutatkozás

Dorogi Atlétikai Club teke szakosztály

A dorogi tekepálya 1956-ban épült. Az akkori időknek megfelelõ 2 sávos, aszfalt borítású, kézi állítású, központi fűtés nélküli pálya volt, ahol hamar csapat alakult Dorogi Bányász néven. A tekések fejlődése töretlen volt, mert az 1970-es évekre, olyan jó csapat jött össze, hogy az NB II-ből a folytatást az NB I-be csak az akadályozta meg, hogy ott kötelező lett volna a 4 sávos tekepálya.

1982-ben új szakosztályvezetése lett a csapatnak. Első és legfontosabb feladata az lett, hogy a tekepályát fel kell újítani. Szerencsére az akkori Szénbánya Tröszt vezérigazgatója és a Városi Tanács elnöke szerette a sportot és így jó útra terelődött a halaszthatatlan felújítás. Egy év alatt el is készült a szép létesítmény, automata állító-berendezéssel, műanyag borítással és központi fűtéssel lett ellátva a pálya. Sajnos azt már nem sikerült elérni, hogy 4 sávos legyen. Hamar népszerű lett a városban ez a szép létesítmény, jöttek is a szakosztályhoz a fiatalok, hogy szeretnének tekézni. Szépen fejlődtek a fiatalok, 1993-ban feljutottak az NB I-be, de újra jelentkezett a nagy probléma, hogy az NB I-ben kötelező a 4 sávos pálya, ami nekünk változatlanul nem volt. A csapat vállalta, hogy Tatán az Olimpiai táborban lévő pályán játsza hazai mérkőzéseinek számító meccseket. 

Közben a városban 1984-ben tömegsport szinten a nők is kezdtek tekézni. A Szénbánya rendezésében 12 csapat vett részt a bajnokságban. A férfi tömegsport bajnokságnak több helyszíne is volt, Tokodaltárón, Sárisápon, és most éppen 20 éve Dorogon megy, miután a női bajnokság megszűnt, így lett hely a dorogi pályán. A női tömegsport bajnokságban olyan szépen fejlődtek a hölgyek, hogy a legjobbakból csapat alakult, és 1985-ben neveztek az NB II-be. Ott kiderült, hogy a tudásuk nem üti meg az NB II- szintet és 5 év után sok egyéb befolyásoló tényező végett meg is szűnt a csapat, és megszűnt a női tömegsport bajnokság is. 


Elég nehéz évek voltak ezek, mert a fő mecénása Szénbánya Tröszt megszűnésével nem tudták a szakosztályok hogyan tovább, és főleg ki állja a szereplés költségeit. Évek teltek el mire a biztos fenntartó a Dorogi Polgármesteri Hivatal lett, a csapatnak meg a tekepályának.

Az elmúlt 50 év versenysportjának két kiemelkedõ dobója volt. Bíró Krisztina aki 1985-ben megnyerte az országos serdülő bajnokságot, és ugyanabban az évben a TOP 12-eket is. Felfigyeltek rá, és meghívták az országos ifjúsági válogatott keretbe. Tömegsport szinten még ma is játszik, kitűnően, ez egyik férfi csapatban, de 60 dobásait is félve a sérüléstől óvatosan dobja végig.

A férfiak közül Magyaros Sándort kell megemlíteni, aki olyan szinten játszott közöttünk, hogy NB I-es csapatok jártak hozzá, hogy igazoljon át hozzájuk. Szerencsére nem ment és sokáig Ő volt a csapat húzóembere.
Egy nagy sikernek a fő részese volt az 1995-ben Tatán rendezett országos versenynek, ahol a verseny résztvevõi voltak az élvonal legjobb csapatai: BKV Előre, Pápa, stb. Csapatban és egyéniben is megnyerték a dorogiak a kupát a nagyok előtt. Egyéniben dobott 100 dobásából 494 fát ütve megelőzte a válogatott játékosokat is. Ennek a nagy sikerű csapatnak a további tagjai: Bíró László, Honvád László, Kinga Gábor. Azért is volt nagy híre ennek az kíváló eredménynek, mert a csapat csak az NB II-ben szerepelt. Sajnos ez a csupa szív játékos már nincs közöttünk. 2003-ban súlyos betegségben elhunyt.

Az elmúlt években sem férfi sem női igazolt csapata nem volt Dorog városának, viszont a tömegsport annál aktívabb volt. 2021-ben az új 4 sávos tekepályának a József Attila Művelődési Ház adott otthont. Így új lehetőségeket és kihívásokat nyújt a tekeszakosztálynak.  

EDZÉSEK

Hétfő: 17.00 – 21.00
Kedd: 17.00 – 21.00
Szerda: 17.00 – 21.00
 
Gyerekek edzés lehetősége:
Csütörtök: 16.00-18.00